top of page

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 11-4 έως και 17-4

Updated: Sep 4



Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 11-4 έως και 17-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 11 Απριλίου

Απόψε, το “Δρεπάνι” του Λέοντα γαντζώνεται γύρω από την Σελήνη, όρθιο, με την ανοιχτή πλευρά του προς τα δεξιά. Τα φωτεινότερα αστέρια του είναι ο Βασιλίσκος (Regulus) κάτω αριστερά της Σελήνης, και ο γ του Λέοντα (Algieba). Θα χρειαστείτε καθαρό ουρανό για να δείτε τα αμυδρά αστέρια του «Δρεπανιού» μέσα από το έντονο φως της Σελήνης. Όπως πάντα, ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει.



Τρίτη, 12 Απριλίου

Η Σελήνη σχηματίζει ένα ισόπλευρο τρίγωνο με τον Βασιλίσκο και την Algieba, 5° σε κάθε πλευρά. Στα αριστερά της Σελήνης, δύο φορές το μήκος της πλευράς του τριγώνου, βρίσκεται η Ντενέμπολα, στην άκρη της ουράς του αστερισμού.

Νωρίς το πρωί, αν ξυπνήσετε λίγο πριν τον Ήλιο, μπορείτε να δείτε τον Δία και τον Ποσειδώνα μόλις 0,1° μακριά στον ουρανό του λυκαυγούς. Ο λαμπρός Δίας, που λάμπει με μέγεθος -2,1, ανατέλλει μία ώρα πριν από τον Ήλιο. Ο Ποσειδώνας είναι σήμερα μεγέθους 7,8. Περιμένετε περίπου 40 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου και πιθανότατα θα δείτε την πιο φωτεινή Αφροδίτη (μέγεθος –4,3) να βρίσκεται 16,6° δυτικά του Δία. Μόλις βρείτε τον αέριο γίγαντα, εστιάστε σε αυτόν με κιάλια ή τηλεσκόπιο. Όχι πολύ μακριά από τον γιγαντιαίο δίσκο πλάτους 34″ του Δία είναι ο μικροσκοπικός, μπλε Ποσειδώνας, ο οποίος εκτείνεται μόλις 2″.

Τετάρτη, 13 Απριλίου

Η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου φθάνει στο ψηλότερο της σημείο στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Καθώς η Γη συνεχώς περιστρέφεται, η κατσαρόλα γυρίζει γύρω από τον Πολικό. Κοιτάξτε πολύ χαμηλά στο βορειοανατολικό ουρανό περίπου στις 9:00 το βρ