top of page

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 25-10 έως και 31-10

Updated: Sep 4Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 25-10 έως και 31-10 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου

Ο Ερμής έχει τώρα φαινόμενη διάμετρο 7″ και είναι 57% φωτισμένος. Παρά το γεγονός ότι θα αρχίσει σιγά σιγά να επιστρέφει προς τον Ήλιο, ο πλανήτης θα είναι εύκολος να εντοπιστεί στον πρωινό ουρανό. Θα συνεχίσει να γίνεται λαμπρότερος, μερικά δέκατα του μεγέθους μέχρι το τέλος του μήνα.

Εάν βγείτε έξω αρκετά νωρίς για να δείτε μερικά αστέρια που ακόμα λάμπουν, θα παρατηρήσετε ότι ο Ερμής βρίσκεται περίπου 3,5° κάτω από το μεγέθους 2,7 αστέρι Porrima (γ της Παρθένου). Η Porrima είναι ένα από τα πιο διάσημα διπλά αστέρια του βόρειου ουρανού, οπότε ρίξτε μια ματιά με ένα τηλεσκόπιο αν έχετε χρόνο. Τώρα, η απόσταση που χωρίζει τα δύο αστέρια είναι περίπου 3″, κάτι που κάνει εύκολο τον διαχωρισμό τους. Το καθένα είναι περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερο από τη μάζα του Ήλιου μας. Χρειάζονται σχεδόν 170 χρόνια για να ολοκληρώσουν αυτά τα αστέρια μια πλήρη τροχιά το ένα γύρω από το άλλο. Τελευταία ήρθαν πιο κοντά το 2005.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:50 μμ.


Τρίτη, 26 Οκτωβρίου

Αυτή την εβδομάδα ο Δίας διασχίζει τον μεσημβρινό (ψηλά στο νότο) γύρω στις 8:00 μμ. Και αυτόν τον μήνα που ο Δίας διασχίζει τον μεσημβρινό, το ίδιο κάνει και το αστέρι στη «μύτη» του ανάποδου Πήγασου: ο Ενίφ, γνωστός και ως έψιλον του Πήγασου. Το όνομα “Enif” είναι από τα αραβικά και σημαίνει «η μύτη», ένας προσδιορισμός που υιοθετήθηκε από την εικόνα που είχαν οι Έλληνες για τον Πήγασο.

Με μέγεθος 2,4, ο Enif είναι εύκολο να εντοπιστεί 25° πάνω από τον Δία. Με καλή όραση ή ένα ζευγάρι κιάλια θα αποκαλυφτεί το χρώμα του: κίτρινο-πορτοκαλί., ένας υπεργίγαντας K3.

Ο Enif είναι η αφετηρία σας για την εύρεση του σφαιρωτού σμήνους M15, που βρίσκεται 5 ° στα βορειοδυτικά του αστέρα (πάνω δεξιά αυτά τα βράδια).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:37 μετά τα μεσάνυχτα.


Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου

Καθώς περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο πιο κοντά από τη Γη, ο πλανήτης Αφροδίτη υφίσταται μεταβαλλόμενες φάσεις. Σήμερα, αυτή η φάση φτάνει το 50 τοις εκατό, αφήνοντας τον δίσκο της Αφροδίτης, διαμέτρου 24″, μισοφωτισμένο.

Χάρη σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται φαινόμενο Schröter, η Αφροδίτη μπορεί να φαίνεται ότι φτάνει σε αυτή τη μισοφωτισμένη φάση (διχοτομία), νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο. Όταν είναι ορατός στον βραδινό ουρανό, όπως είναι τώρα, ο πλανήτης τείνει να φτάνει νωρίς σε διχοτόμηση. Επομένως, δοκιμάστε να παρατηρήσετε την Αφροδίτη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα για να δείτε αν σας φαίνεται ήδη μισοφωτισμένη. Ο πλανήτης αυτή τη στιγμή δύει λίγο περισσότερο από δύο ώρες μετά τον Ήλιο και βρίσκεται στα αστέρια του μεγάλου αστερισμού του Οφιούχου. Δεν θα χρειαστείτε βοήθεια για να την βρείτε, με μέγεθος -4,5 στον ουρανό του λυκόφωτος.

Οι αστρονόμοι εξακολουθούν να μην είναι απολύτως βέβαιοι τι προκαλεί το φαινόμενο του Schröter, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένας συνδυασμός του τρόπου με τον οποίο η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης διαχέει το φως και του γεγονότος ότι η διαχωρίζουσα που χωρίζει τη νύχτα από την ημέρα φαίνεται πιο σκοτεινή κοντά στο κέντρο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 7:28 μμ.

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 11:06 μμ.

Μετά τα μεσάνυχτα, η Σελήνη θα έχει ανατείλει. Βρίσκεται κάτω από τους Διδύμους. Στα αριστερά του είναι ο λαμπρός Προκύων.Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου

Η Αφροδίτη φτάνει σε μέγιστη αποχή, 47° από τον Ήλιο. Βρίσκεται ψηλά στα νοτιοδυτικά μετά το ηλιοβασίλεμα και σχηματίζει μια μακριά γραμμή στον ουρανό μαζί με τους άλλους δύο πλανήτες, τον Κρόνο και τον Δία.