top of page

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 31-10 έως 6-11

Updated: Sep 4



Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 31-10 έως και 6 – 11 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Παρακάτω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι στην πραγματικότητα ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα. Ένα μπλε ή πράσινο φίλτρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του κοντράστ στον Δία.


Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 8:38 πμ. της Τρίτης. Βρίσκεται στο νότο νωρίς το βράδυ, με τον μακρινό Κρόνο να λάμπει σταθερά πάνω αριστερά της. Πολύ πιο αριστερά από τον Κρόνο είναι ο φωτεινότερος Δίας.


Καθώς η νύχτα βαθαίνει, το αμυδρό μοτίβο του Αιγόκερω σε σχήμα βάρκας αναδύεται πίσω από τον Κρόνο και τη Σελήνη.


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 8:40 μμ.




Τρίτη, 1 Νοεμβρίου

Τώρα η Σελήνη βρίσκεται πολύ πιο κοντά κάτω από τον Κρόνο. Κοιτάξτε κάτω αριστερά της Σελήνης για τον λαμπρό Φομαλχώ.


Η λάμψη μεγέθους 0,6 του Κρόνου θα πρέπει να είναι ακόμα ορατή με γυμνό μάτι. Βρίσκεται σε απόσταση 1° από το αστέρι ι του Αιγόκερου, 4ου μεγέθους, κάτι που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσει μέσα στο φως του υπόβαθρου. Οποιοδήποτε τηλεσκόπιο θα αναδείξει το κύριο χαρακτηριστικό του πλανήτη: τους εκπληκτικούς δακτυλίους του. Απλώνοντας σχεδόν 40″ κατά μήκος, το βόρειο τμήμα τους εξακολουθεί να κλίνει προς τη Γη. Το μεγαλύτερο και φωτεινότερο φεγγάρι του Κρόνου, μεγέθους 8,5, ο Τιτάνας, βρίσκεται λίγο πάνω από 1′ νοτιοανατολικά του πλανήτη απόψε. Αρκετά μικρότερα, πιο αμυδρά φεγγάρια, συμπεριλαμβανομένης της Διώνης, της Ρέας και της Τηθύος, 10ου μεγέθους, συγκεντρώνονται πιο κοντά στον πλανήτη και στους δακτυλίους.


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 2:27 πμ. της Τετάρτης.



Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου

Μόλις βραδιάσει, κοιτάξτε στον βόρειο-ανατολικό ουρανό, περίπου στις 45 μοίρες, και θα δείτε την Κασσιόπη να «κρέμεται» με το δεξιό μέρος του γράμματος W, την πιο φωτεινή πλευρά της, προς τα πάνω. Ανάμεσα της και στον Περσέα φαίνεται ένα μικρό θολό σύννεφο στον ουρανό. Είναι το διπλό σμήνος του Περσέα που αποτελεί ένα πολύ όμορφο ανοιχτό σμήνος με κιάλια ή με τηλεσκόπιο.


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 10:18 μμ.



Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου

Νωρίς το βράδυ, ο Πολικός αστέρας και ο β της Μικρής Άρκτου (Kochab) βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Και τα δύο αστέρια είναι 2ου μεγέθους, με τον Πολικό να βρίσκεται στα δεξιά.