top of page

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 7-2 έως και 13-2

Updated: Sep 4


Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 7-2 έως και 13-2 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη, μία ημέρα πριν το πρώτο τέταρτο, λάμπει ψηλά στα νοτιοδυτικά αυτό το βράδυ. Στα δεξιά της βρίσκονται τα τρία φωτεινότερα αστέρια του Κριού, με τον Χαμάλ να είναι ο λαμπρότερος. Ο πλανήτης Ουρανός βρίσκεται 2° πάνω από αυτήν. Με φαινόμενο μέγεθος 5,8, θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι κιάλια για να τον εντοπίσετε.



Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου

Το πρώτο τέταρτο της Σελήνης (3:52 μμ.) λάμπει πολύ ψηλά νωρίς το βράδυ.

Ο δορυφόρος μας βρίσκεται μέσα στον Ταύρο, έχοντας περάσει εκεί από τον Κριό. Είναι σχεδόν 7° νοτιοδυτικά του σμήνους των Πλειάδων (M45) και σχεδόν 14° δυτικά του ανοιχτού σμήνους των Υάδων. Κοιτάξτε πάνω από τον Ταύρο απόψε και θα βρείτε την αστρική φιγούρα του Περσέα του «Ήρωα». Αυτός ο αστερισμός περιέχει ένα εκπληκτικό ζευγάρι ανοιχτών σμηνών που καταγράφονται ως NGC 869 και NGC 884, αντίστοιχα, ή ως το «διπλό σμήνος του Περσέα». Σε απόσταση 7.000 ετών φωτός από τη Γη, το ένα σμήνος από το άλλο απέχει λιγότερο από 100 έτη φωτός. Θα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε και τα δύο σμήνη μέσα στο ίδιο οπτικό πεδίο ενός τηλεσκοπίου με χαμηλή μεγέθυνση.



Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη, ακόμα στον Ταύρο, περνάει 0,03° βόρεια του πλανήτη νάνου 1 Δήμητρα. O αστεροειδής είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο στη ζώνη των αστεροειδών. Εκτείνεται σχεδόν 965 χλμ. και αποτελεί το 25% της μάζας στην κύρια ζώνη. Η τροχιά του το μεταφέρει γύρω από τον Ήλιο μία φορά κάθε 4,6 χρόνια, ενώ περιστρέφεται στον άξονά της κάθε 9 ώρες. Η Δήμητρα θα περάσει ολόκληρο το μήνα στον Ταύρο, «γλιστρώντας» αργά στα βορειοανατολικά, κάτω από τις Πλειάδες. Αυτή την εβδομάδα, η Δήμητρα είναι σχεδόν μόνη της μέσα στο οπτικό πεδίο ενός τηλεσκοπίου, λίγες μοίρες βορειοανατολικά από ένα φωτεινό ζευγάρι άστρων, το 13 και 14 του Ταύρου.



Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου

Απόψε, όταν θα παρατηρείτε τη Σελήνη μετά το σούρουπο, θα ανακαλύψετε ότι είναι ανάμεσα στον Ηνίοχο με την φωτεινή Αίγα (Capella), στα πάνω δεξιά της Σελήνης, και τον Ωρίωνα κάτω αριστερά της Σελήνης. Στη συνέχεια, προχωρήστε στο NGC 6543, γνωστό ως το «Νεφέλωμα του ματιού της γάτας». Αυτό το πλανητικό νεφέλωμα, μεγέθους 8,1, βρίσκεται περίπου 5° ανατολικά-βορειοανατολικά του ζ του Δράκοντα. Μέσα από ένα μικρό τηλεσκόπιο, μπορείτε να δείτε κάποιο χρώμα, αλλά ακριβώς αυτό που βλέπετε εξαρτάται από την όρασή σας. Φαίνεται μπλε, πράσινο ή ένα μείγμα από τα δύο; Ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο (8″ ή περισσότερο) θα αναδείξει εκπληκτική λεπτομέρεια, ειδικά με μεγεθύνσεις 200x. Φαίνεται ένα αχνό εξωτερικό κέλυφος περίπου 5′ κατά μήκος που περιβάλλει ένα μικρότερο και φωτεινότερο πυρήνα μόλις 20″ σε διάμετρο. Η Σελήνη φτάνει σε απόγειο, το πιο μακρινό σημείο της Γης στην τροχιά της, 404.896 χιλιόμετρα μακριά.


Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου

Σήμερα το πρωί, η Αφροδίτη είναι 25% φωτεινή και έχει μέγεθος -4,9. Αυτό είναι φωτεινότερο από το συνηθισμένο (ο πλανήτης συνήθως έχει μέγεθος -4,5). Είναι εξαιρετικά φωτεινή φέτος επειδή η απόσταση της από τη Γη τυχαίνει να είναι μόλις 61 εκατομμύρια χιλιόμετρα), λιγότερο από το μέσο όρο 65,8 εκατομμύρια έως 70 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η Αφροδίτη ανατέλλει γύρω στις 4:30 πμ. σήμερα το πρωί, δίνοντάς σας αρκετό χρόνο για να την παρατηρήσετε ακόμα και όταν ο ουρανός γίνεται φωτεινότερος κοντά στην ανατολή του Ήλιου. Εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τη «λαβή της τσαγιέρας» στον Τοξότη. Τώρα βρίσκεται 6,8° βόρεια του Άρη και 13,8° δυτικά του Ερμή.