top of page

Ημερίδα για τα Βαρυτικά κύματα, τη Θεωρία των Πάντων και τη Σύγχρονη Κοσμολογία



Το Ερευνητικό Κέντρο Αρίσταρχος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει ημερίδα, την 1η Μαρτίου (6μμ), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, με θέμα τα Βαρυτικά κύματα, τη  Θεωρία των Πάντων και τη Σύγχρονη Κοσμολογία.


Κύριος ομιλητής στην ημερίδα θα είναι ο Καθ. Δημήτρης Νανόπουλος, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Texas A&M, ΗΠΑ. Η ομιλία του Καθ. Δημήτρη Νανόπουλου, που θα γίνει στην Ελληνική γλώσσα και θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό θα έχει τίτλο:


Βαρυτικά κύματα και η Θεωρία των Πάντων


Τα βαρυτικά κύματα που παρατηρήθηκαν πρόσφατα από το πείραμα NANOGrav μπορεί να προέρχονται από κοσμολογικούς μηχανισμούς στην αρχή του Σύμπαντος. Μας δίνεται επομένως μια εξαιρετική ευκαιρία να ελέγξουμε πειραματικά θεωρίες, οι οποίες αναφέρονται στην αρχή του σύμπαντος. Ο Καθ. Νανόπουλος θα αναφερθεί σε πρόσφατες έρευνές του που χρησιμοποίησαν συγκεκριμένα τη θεωρία των υπερχορδών No scale Flipped SU(5), ως  χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη σύμπνοιας μεταξύ πειραματικών και θεωρητικών αποτελεσμάτων.


Στην εκδήλωση θα μιλήσει επίσης ο Καθ. Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπισης (ΙΑΑΔΕΤ), Αντιπρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Διευθυντής Ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών και προσκεκλημένος Καθηγητής (Adjunct Professor) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο τίτλος της ομιλίας του Δρ Βασιλάκου θα είναι:


Σύγχρονη Κοσμολογία: Η  δημιουργία & η εξέλιξη του Σύμπαντος


Στην ομιλία του ο Δρ Βασιλάκος θα παρουσιάσει συνοπτικά τους βασικούς πυλώνες  πάνω στους οποίους εδράζεται η σύγχρονη Κοσμολογία. Ως αποτέλεσμα της γνώσης που έχουμε αποκομίσει κυρίως τα  τελευταία 50 χρόνια θα παρουσιάσει μια ολιστική τοποθέτηση αναφορικά με την κοσμική ιστορία. Συγκεκριμένα, θα αναφερθεί σε βασικά Κοσμολογικά θέματα όπως η θεωρία της μεγάλης έκρηξης, ο χωρόχρονος, ο κοσμικός πληθωρισμός, ο σχηματισμός των γαλαξιών, ηεπιταχυνόμενη διαστολή και η καμπυλότητα του Σύμπαντος αλλά και θα επιχειρηματολογήσει για την αναγκαιότητα εισαγωγής μιας ενιαίας φυσικής θεωρίας που θα ερμηνεύει τον μηχανισμό δημιουργίας του Σύμπαντος που παρατηρούμε.


Σύντομο Βιογραφικό του Καθ. Νανόπουλου

Ο Δημήτρης Νανόπουλος είναι Ομότιμος Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, College Station, ΗΠΑ. Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Ηouston (HARC), στο Houston, Texas, ΗΠΑ, όπου επίσης διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στην Ελβετία. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1997.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος έχει διακριθεί για τη σημαντική συνεισφορά του σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και της Κοσμολογίας. Η έρευνά του σήμερα επικεντρώνεται στις ενοποιημένες θεωρίες των υπερχορδών, στις θεμελιώδεις αρχές της κβαντικής θεωρίας, στην αστροσωματιδιακή φυσική και σε μοντέλα λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου εμπνευσμένα από την κβαντική φυσική.

Έχει συγγράψει πάνω από 715 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 15 βιβλίων. Έχει πάνω από 54,600 αναφορές (h-index=110).

Το 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση, ενώ το 2009 απέσπασε από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής το Διεθνές Βραβείο “Enrico Fermi”.


Σύντομο Βιογραφικό του Καθ. Σπύρου Βασιλάκου

Ο Σπύρος Βασιλάκος σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε διδακτορικό στην Κοσμολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Cambridge UK (Απρίλιος 1998) και στη συνέχεια διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Φυσικής του Imperial College London, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο τμήμα Μαθηματικών και Φυσικών επιστημών του Πανεπιστημίου Groningen (Ολλανδία) και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.  Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη θεωρητική Αστροφυσική και Κοσμολογία, τη φυσική της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος, τον έλεγχο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας σε Κοσμολογικές κλίμακες καθώς και με τη μελέτη του πρώιμου Σύμπαντος. Έχει συγγράψει πάνω από 200 πρωτότυπες εργασίες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές  με πάνω από 9,700 αναφορές (h-index=55).

Είναι πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, η οποία είναι συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής πολιτείας για θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Είναι Eπιστημονικός Yπεύθυνος σε δύο σημαντικά έργα που χρηματοδοτούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στο πλαίσιο του προγράμματος ARTES/Scylight ενώ συμμετέχει ως επικεφαλής της ομάδας του ΙΑΑΔΕΤ στο εμβληματικό έργο HellasQCI (Quantum Communication Infrastructure for Greece).


82 views0 comments

Recent Posts

See All

Special Offers

bottom of page